Trouwtradities boeket gooien
De 14 mooiste trouwtradities
30 augustus 2017
Beste trouwlocatie van Nederland
Beste trouwlocatie van Nederland staat in Gasselte
11 september 2017

Wat kost een bruiloft? En hoe kun je slim (be)sparen?

Deel dit artikel

image_pdfDownload PDFimage_printPrint Pagina

Als je googelt op ‘wat kost een bruiloft’ zie je al snel een gemiddeld bedrag van €15.000 staan. Maar kost een bruiloft echt zo veel? En hoe kun je besparen? Kan je trouwen voor minder dan €1000? We zochten het voor je uit en hebben ook een paar goede bespaartips voor je. Zo is er voor elk budget een prachtige dag te organiseren!

Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft. Maar om de sfeer die jullie creëren en de liefde die jullie vieren op deze dag.

wat kost een bruiloft geld

Budget

Het belangrijkste om mee te beginnen is het vaststellen van jullie budget. Wees realistisch en maak eventueel een spaarplan. Bedenk wat jullie over hebben voor jullie bruiloft en deel dat bedrag door het aantal maanden dat je er voor wilt/kunt nemen. Maar is dat wel een realistisch bedrag? Je kunt een keer minder uit eten gaan om zo weer €50 extra te kunnen sparen maar helemaal geen nieuwe kleding kopen tot aan je bruiloft is misschien niet helemaal haalbaar. Ga er samen voor zitten en bekijk waar je slim kan besparen. Zo kom je uiteindelijk op een spaarbedrag per maand x het aantal maanden dat je er voor wilt nemen = je uiteindelijke budget.

Begroting van je bruiloft

Wanneer je je budget hebt vastgesteld kun je een begroting gaan maken van de kosten. Hiervoor moet je al een beetje weten hoe jullie willen trouwen. Wordt het een kasteel- of een festivalbruiloft? En willen jullie een big-party of een intieme samenstelling? Maak een globaal plan, dan kun je verder aan de slag. Maak de begroting voordat je gaat shoppen voor een jurk of een locatie. Dan heb je een reëel beeld van wat je mogelijkheden zijn. Dat voorkomt teleurstellingen.

In onze Checklist voor je Bruiloft schreven we al dat het vaststellen van een budget en het maken van een begroting een belangrijk onderdeel is. Maar vergeet niet je begroting ook bij te werken met de werkelijke kosten gedurende de tijd. Zo weet je waar je staat en wat je speelruimte of tekort is.

Er zijn een aantal standaard onderdelen die je op je begroting kunt zetten. Het is gemakkelijk een globale indruk te krijgen van hoeveel je per onderdeel moet ‘reserveren’. Je budget = 100% en de percentages achter de onderdelen is het percentage van je budget dat je hiervoor kunt reserveren. Tip: Reserveer 10% van je budget voor onvoorziene kosten.

Wat kost een bruiloft? (in % van je budget)

  • Bruidsboeket en bloemen
  • Drukwerk
  • Trouwringen
  • Stadhuis / Kerk / Notaris
  • Fotograaf
  • Trouwjurk en trouwpak
  • Gemengde kosten
  • Locatie en catering
  • Overnachting bruidssuite
  • Onvoorziene kosten

Kosten bij een bruiloft van €15.000

Onderdeel van je begroting Percentage van je budget Voorbeeld bij een budget van € 15.000
Bruidsboeket en bloemen 2 % € 300
Drukwerk 5 % € 750
Trouwringen 6 % € 900
Stadhuis/kerk/notaris* 6 % € 900
Fotograaf 7 % € 1.050
Trouwjurk en trouwpak 15 % € 2.250
Gemengde kosten (bijv muziek/photobooth) 8 % € 1.200
Locatie en catering 40 % € 6.000
Overnachting bruidssuite 1 % € 150
Onvoorziene kosten 10 % € 1.500

* eventueel van toepassing

Goedkoop trouwen

Marisca Kenter is oprichter van Mamablogger.nl. Ze trouwde op 12 juli 2010 voor het luttele bedrag van €700,-. ”We zaten al met dubbele hypotheeklasten en ik was in verwachting van ons eerste kindje. Daarom besloten we om concessies te doen.” Wat bleek: wie tijdens het plannen het woord ’trouwen’ of ‘bruiloft’ vermijdt, komt budgettechnisch een heel eind. Een boeket dat €20,- kost, is drie keer zo duur zodra je het een bruidsboeket noemt.” Kijk liever – net als met boodschappen doen – naar wat de seizoensproducten zijn en naar wat er in de aanbieding is. Dat geldt ook voor de ringen. ”Wij kozen voor vriendschapsringen, die waren ook nog eens in de aanbieding. Je ziet het verschil niet met trouwringen, behalve dat onze ringen maar €30,- per paar hebben gekost.” Het feest werd in hun tuin gegeven met koude drankjes in tonnen met ijs en een lunch en BBQ met boodschappen van de Lidl. Haar zus maakte zelf de bruidstaart. “Uiteindelijk is het belangrijkste aan een bruiloft dat mensen zich welkom voelen en het ‘wauw-effect’. Dat bereik je door creatief te zijn, ongeacht je budget. De leukste bruiloft is zeker niet altijd de duurste bruiloft.”

wat kost een bruiloft berekenen

DIY Bruiloft

Door zelf de handen uit de creatieve mouwen te steken kun je geld besparen. En het is ook nog eens heel gezellig om je voorpret samen met je vriendinnen te delen door samen aan de slag te gaan met slingers, bedankjes, uitnodigingen of tafelboeketjes. Je geeft daarmee ook nog eens een heel persoonlijke sfeer aan je bruiloft en dat is helemaal volgens de trouwtrends 2017. Kijk ook eens op weddingchicks.com voor drukontwerpen voor je uitnodigingen en bedank-kaartjes. Zelf uitprinten op mooi papier en klaar ben je!

Budget trouwjurk

Zeeman kwam in 2016 met een trouwjurk voor €29,99 en deze was binnen enkele uren uitverkocht! Steeds meer bruiden hebben geen zin om duizenden euro’s aan hun bruidsjurk te besteden en kiezen voor een budgetjurk. Online modegigant Asos.com heeft inmiddels een Wedding Shop. Naast betaalbare kleding voor bruidegoms en bruidsmeisjes vind je hier vind je al een trouwjurk voor €90.

Besparen op de kosten voor je bruiloft

Als je goed weet wat belangrijk is voor jullie is het gemakkelijker te besparen. Wanneer je bijvoorbeeld het eten heel belangrijk vindt dan bespaar je daar niet op en kies je op een ander onderdeel voor een voordeligere optie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een buffet van zelfgemaakte bruidstaarten in plaats van een taart van een bakker. Of je kiest voor een goedkopere jurk zodat je kan gaan voor die locatie die je graag wilt. Kijk ook bij een locatie wat er allemaal al geregeld en inbegrepen is. Zoals bijvoorbeeld stoelen voor de ceremonie of inclusief een overnachting in de bruidssuite. Dat scheelt weer in de kosten. Je kunt er ook voor kiezen om te trouwen op een zondag. Dat is vaak goedkoper.

Het gaat uiteindelijk om de sfeer op de dag en het vieren van jullie liefde en verbintenis. Hoe cheesy ook…. Het is wel waar. Om je te helpen bij de organisatie van jullie trouwdag hebben we een checklist voor je bruiloft gemaakt; 90 tips voor het plannen van je bruiloft

Kijk op onze website voor onze trouwdeals. Hier vind je voor elke budget een passende deal.

Deel dit artikel