Openingsdans de kruimel
Openingsdans: Hoe verras je je gasten?
1 december 2017
Winterbruiloft
29 april 2021

Bruidsfotografie: 9 tips voor een prachtige bruidsreportage

Deel dit artikel

image_pdfDownload PDFimage_printPrint Pagina

Als je binnenkort gaat trouwen dan heb je vast ook al nagedacht over de bruidsfotografie. Je wilt natuurlijk nog lang kunnen nagenieten van jullie bijzondere dag en een goede fotograaf speelt daar een belangrijke rol in. Een bruidsfotograaf is als een ‘ninja’; wel aanwezig maar haast onzichtbaar klikt hij/zij de hele dag non-stop door. Maar waar moet je over nadenken bij het kiezen van een fotograaf en hoe kun je je voorbereiden? Bij De Kruimel hebben we het afgelopen jaar geweldige bruidsfotografen aan het werk gezien en we stellen er graag een aantal aan je voor. Ook hebben we een aantal tips voor je als je alles wilt weten over bruidsfotografie.

Bruidsfotografie: 9 tips

1. Stijl van bruidsfotografie

In bruidsfotografie zijn er veel verschillende stijlen. En elke fotograaf heeft weer zijn eigen stijl die ook vaak niet precies in één hokje past. Kies de stijl van bruidsfotografie die bij jullie bruiloft past. Ga je bijvoorbeeld voor een festivalbruiloft dan kun je een fotograaf kiezen die daar bij past. De meest voorkomende stijlen binnen de bruidsfotografie zijn:

Traditionele stijl: De bruidsfotograaf legt de bijzondere momenten op jullie dag zo mooi mogelijk vast. Hij/zij geeft instructies om jullie zo goed mogelijk op de foto te krijgen. Daarnaast maakt hij/zij bijvoorbeeld ook geposeerde foto’s van jullie samen met jullie familie, getuigen en alle gasten.

Journalistieke stijl: De journalistieke stijl van bruidsfotografie is het tegenovergestelde van de traditionele stijl. De fotograaf legt jullie dag zo ‘echt mogelijk’ vast en maakt een soort documentaire van jullie bruiloft. Hij/zij zal minder vragen om te poseren maar fotografeert wat er gebeurt.

Editorial stijl: In deze stijl van bruidsfotografie legt de fotograaf de details van jullie bruiloft vast. Mooie foto’s van het bruidsboeket, de taart, de aankleding en de jurk. Een stijl die je ook terugziet in bijvoorbeeld de bruidsmagazines. De fotograaf geeft jullie af en toe instructies om te poseren.

2. Ga voor de klik met de fotograaf

Een bruidsfotograaf is (vaak) de hele dag aanwezig op een voor jullie emotioneel en bijzonder moment. Daarom is het belangrijk dat je een ‘klik’ voelt met hem of haar. Wanneer jullie je prettig voelen in zijn of haar aanwezigheid zal je dat terugzien op de foto’s.

De meeste fotografen vinden het prima om eerst eens kennis te maken voor dat je een keuze maakt voor een bruidsfotograaf. Je kunt ook kiezen voor een hobbyfotograaf uit jullie kennissenkring maar weet wel dat fotografie echt een vak is. Als het goed is trouw je maar één keer en heb je één kans om een prachtige reportage van jullie dag te (laten) maken.

3. Maak een lijstje

Bedenk van tevoren wat je graag vastgelegd wilt hebben en maak daarvan een lijstje. Gebruik dit lijstje om de dag voor te bespreken met de fotograaf. Dan kan hij of zij daar mee aan de slag die dag.

Houd er wel rekening mee dat het niet altijd lukt om alle onderdelen op het lijstje vast te leggen. Omdat bijvoorbeeld de dag of het programma iets anders loopt. Je kunt een lijstje maken van bijvoorbeeld belangrijke situaties maar ook bijvoorbeeld van personen die je graag op de foto wilt.

Bruidsfotografie De Grote Dag

Bruidsfotografie lijstje

  • Het eerste moment dat jullie elkaar zien
  • Binnenkomen bij de ceremonie
  • Uitspreken van elkaars geloften
  • De kus
  • Aansnijden van de taart
  • Openingsdans
  • Gooien van het bruidsboeket
  • Gasten op het feest

4. Afspraken maken met de fotograaf

Maak vooraf duidelijke afspraken met de bruidsfotograaf. Niet alleen over de kosten, wanneer jullie de foto’s ontvangen en jullie wensen. Maar bijvoorbeeld ook over het gebruik van de foto’s. Het zal je misschien verrassen, maar de fotograaf blijft eigenaar van de foto’s. Dit is het zogenoemde ‘auteursrecht’. Bespreek dus vooraf hoe jullie en de fotograaf de foto’s mogen gebruiken op bijvoorbeeld social media of websites.

5. Stel je flexibel op

Stel je flexibel op en houd er rekening mee dat het net iets anders kan lopen. Het weer kan net even tegenzitten of de visagist staat in de file. Haal diep adem en bedenk samen met de bruidsfotograaf een creatieve oplossing. Vaak komen uit zo’n ongepland moment de meest prachtige pure foto’s.

Van links naar rechts: De Grote Dag - Tilly Fotografeert - Anouk Wubs - Memories 4 U

6. Golden Hour voor bruidsfotografie

Het laatste uur zonlicht van de dag wordt het Golden Hour genoemd. Niet voor niets heet het zo, want de stand van de zon is op dat moment zo dat je bruidsfoto’s met een gouden gloed krijgt. Het kan zijn dat je je fotosessie al eerder op de dag had. Maar als je op dat moment nog even tijd kan maken, maak er dan zeker gebruik van en vraag je fotograaf om een paar (extra) foto’s te schieten! Een herfstbruiloft is een vaak ideaal voor prachtige bruidsfotografie. Het licht is dan perfect en de omgeving is in spectaculaire en warme kleuren.

7. Oefening baart kunst

Voel je je niet zo comfortabel voor de camera? Dan is het een goed idee om bijvoorbeeld een ‘love shoot’ te doen. Je kunt dan wennen aan het gefotografeerd worden en de fotograaf en jullie leren elkaar beter kennen. De foto’s zijn prachtige herinneringen aan een bijzondere tijd maar kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor de uitnodigingen.

8. Foto’s van je bruiloft op Social Media

Bijna iedereen heeft tegenwoordig zijn mobieltje bij de hand. Als jullie de eerste willen zijn die een foto van jullie dag op bijvoorbeeld Facebook of Instagram plaatst. Dan kun je je gasten vragen daar rekening mee te houden. Maar met zo veel extra camera’s in de buurt heb je ook veel extra foto’s vanuit het oogpunt van jullie gasten. De Wedding Party is een app waar jullie gasten hun foto’s kunnen uploaden zodat ze voor jullie en de andere gasten beschikbaar zijn.

9. Photobooth op je bruiloft

Naast een goede bruidsfotografie kun je ook veel lol beleven met een photobooth op jullie bruiloft. Gekke accessoires erbij en lol gegarandeerd. Je gasten vermaken zich door gekke foto’s te maken die meteen worden afgedrukt. Wanneer je een waslijn met knijpers ophangt heb je de pret meteen in beeld. En het ziet er ook nog eens heel  feestelijk uit. Vaak is het ook mogelijk om achteraf het totale bestand digitaal te ontvangen zodat jullie ze ook kunnen gebruiken in jullie bruidsfotoalbum.

Bruidsfotografie - Tillyfotografeert
Beeld: Tilly Fotografeert

We hebben veel getalenteerde bruidsfotografen aan het werk gezien op de bruiloften bij De Kruimel. We stellen een aantal graag aan je voor.

Anouk Wubs

website: www.anoukwubs.nl

“Jullie trouwdag gaat over de liefde, jullie zijn dol op elkaar en dat mag de wereld weten. En ik ben gek op het vastleggen van de liefde. Die momentjes tussen jullie twee, de gezelligheid van vrienden en familie, die ene high five en de traan die van je moeder haar wang rolt. Die momenten leg ik vast zodat die nooit weer worden vergeten. Mijn stijl is ongedwongen, fris en laat vooral veel spontane momenten zien. De foto’s laten zien wie jullie zijn.”

Anouk Wubs

Bruidsfotografie Anouk wubs

Memories 4 U – Ilona Flokstra

website: www.memories4u.nl

“Ik ben van alle markten thuis, want ik ben van mening dat iedere reportage iets moois kan opleveren.  Mijn doel is om het zo realistisch mogelijk vast te leggen, de spontane plaatjes leveren zoveel meer op dan gemaakte statieportretten. De vraag van de klant wordt gehoord, en daar pas ik mijn creativiteit op aan. De steekwoorden die bij Memories 4 U passen zijn: Stoer, Uniek, Puur, Vintage, Authentiek en Creatief.”

Memories 4 U - Ilona Flokstra

Bruidsfotografie memories4u

Tilly Fotografeert – Tilly Hooikammer

website: www.tillyfotografeert.nl

“Ik fotografeer vanuit mijn hart met een professionaliteit die jullie van mij mogen verwachten als trouwfotograaf. Jullie worden heel natuurlijk gefotografeerd zodat je ook echt ongedwongen en spontaan op de foto komt. Ik houd ervan om door knieën te gaan of kruipend door het gras te fotograferen zodat die ‘ene’ unieke foto wordt gemaakt. Mijn stijl is te vangen met de woorden; spontaan, fris en romantisch als in een magazine.”

Tilly Fotografeert - Tilly Hooikammer

Bruidsfotografie - Tillyfotografeert

Living Colours – Mandy van der Weerd

website: www.lcfotografie.com

“De unieke momenten en de gebeurtenissen vast leggen die ontstaan op de trouwdag, daar hou ik van.
Romantisch, sprookjesachtig en journalistiek dat zijn de steekwoorden die passen bij mijn werk. Ik zou mezelf omschrijven als spontaan, enthousiast, out of the box, doorzetter en een tikkeltje eigenwijs.”

Living Colours - Mandy van der Weerd

Bruidsfotografie_Living Colours

Volg je gevoel als het gaat om het uitzoeken van een bruidsfotograaf!

Bij De Kruimel op locatie heb je prachtige plekken voor bruidsfotografie. Zo kun je bijvoorbeeld de foto’s op het strandje of onder de appelbomen doen. Maar ook in de omgeving van De Kruimel heb je prachtige plekken voor (natuur) bruidsfotografie. Kijk eens op onze website voor foto’s van onze locatie.

Heb je een keuze gemaakt? In ons blog ‘Checklist voor je bruiloft’ geven we maand voor maand een overzicht van alles wat je nog meer kunt regelen voor je bruiloft.

Wanneer je ons volgt op Facebook houden we je op de hoogte van wat er gebeurt in De Kruimel.

Deel dit artikel