De Kruimel Beste Trouwlocatie van Nederland
De Kruimel beste trouwlocatie van Nederland
11 oktober 2017
Herfstbruiloft: 7 redenen om te trouwen in de herfst
16 november 2017

De Bruidstaart: populaire designs en trends in 2018

Deel dit artikel

image_pdfDownload PDFimage_printPrint Pagina

Een prachtige bruidstaart is een populaire eye-catcher op elke bruiloft. Al stappen steeds meer bruidsparen af van de traditionele bruidstaart en kiezen ze bijvoorbeeld een bruidstaarten-buffet. Veel stellen kiezen er nog steeds voor om samen de bruidstaart aan te snijden. Bij De Kruimel zien we prachtige taarten voorbij komen en we vinden het daarom hoog tijd om hier meer over te weten. Wat zijn bijvoorbeeld de trends op het gebied van bruidstaarten? Wat zijn populaire designs? En zijn er tips voor aanstaande bruidsparen die hun bruidstaart nog moeten uitkiezen? Veel bruidsparen die in De Kruimel trouwen kiezen voor een bruidstaart van Lisette. Dus we vroegen het Lisette van Lisette’s Taarten.

Prachtige bruidstaarten uit Gieten

Lisette is zelfstandig ondernemer bij Bakkerij Job in Gieten en maakt prachtige bruidstaarten. Ze begon haar carrière in de taarten-business thuis in eigen keuken. “Voor 2e verjaardag van mijn dochter ben ik aan de slag gegaan om een leuke verjaardagstaart te maken. Ik oefende en oefende en had uiteindelijk een mooie taart gemaakt. Ik had hier zo’n plezier (en blijkbaar succes) in, dat ik steeds vaker door familie en vrienden werd gevraagd om een taart te maken. Foto’s van mijn taarten deelde ik op facebook en zo ben ik 2,5 jaar geleden bij Bakkerij Job gevraagd te komen werken. Ik maak gebruik van hun werkplaats en grondstoffen.”

bruidstaart van lisette's taarten

Bruidstaart trends 2018

We schreven eerder al over de trouwtrends van dit jaar. Maar ook op het gebied van de bruidstaart zie je duidelijke trends. Afgelopen jaar zag je veel ‘naked-cakes’ en deze trend zie je ook in 2018 nog terug. Je ziet veel verschillende looks, van strak en metallic tot de bloemen en ‘ruwere’ naked-cakes. ‘Zoveel mensen, zoveel smaken’ … maar we zien vier duidelijke trends op het gebied de bruidstaart in 2018.

Trend 1: Naked-cake

Een prachtige ‘naked-cake’ versierd met bloemen en bessen is wat betreft ‘looks’ een perfecte bruidstaart voor op je festival-bruiloft. Maar ook door het gebruik van pure ingrediënten en weinig toevoegingen van bijvoorbeeld fondant past deze bruidstaart goed bij je bruiloft in festivalsfeer.

Trend 2: Metallic

De metallic bruidstaarten zijn een trend die je zeker terugziet in 2018. Strakke lijnen en een prachtige metallic-look zorgen voor een ‘glamorous bruidstaart’. Een mooie bloemen decoratie kan het nog een extra romantisch tintje geven.

Trend 3: Drip-cakes

Deze creatieve bruidstaarten zullen we in 2018 vast ook nog veel terugzien. Ze zijn prachtig en uniek. Deze trend is ook goed combineren met bijvoorbeeld de ‘naked-cake’ of de metallic-look. Vooral prachtig met een drip in een contrasterende of felle kleur.

Trend 4: Marmer

Marmer was vooral hot in de jaren 70 maar vindt zijn weg weer terug. Je ziet de trend al een tijdje op het gebied van wonen en nu ook in bruidstaarten. Vooral de marmering met verschillende (heldere) kleuren is een favoriet. Wij kunnen onze ogen er niet van af houden en hopen een dergelijke bruidstaart komend jaar in De Kruimel te zien.

Lisette’s Taarten

“Ondanks de invloeden van Pinterest kiezen mensen ook nog voor de traditionele witte bruidstaart met roze bloemen. Een plezier om te maken en elke keer toch net weer anders. Veel bruidsparen laten zich inspireren door wat zij op internet vinden. En dat is geweldig. Dat zorgt ervoor dat ik elke keer weer creatief aan de slag kan met hun ideeën.”

Bruidstaart lisette

Bruidstaarttradities

We kennen veel prachtige tradities op het gebied van trouwen. Het aansnijden van de bruidstaart is misschien wel de meest bekende. Maar hoe ontstond die traditie eigenlijk? Nederland maakte in 1901 voor het eerst kennis met de klassieke bruidstaart. Onze koningin van destijds, Wilhelmina, had bij haar huwelijk een enorme taart met verschillende lagen. Het idee voor deze ‘royal cake’ deed zij op bij de Engelse koningin Victoria. Zij liet voor het huwelijk van haar dochter een gigantische taart met verschillende lagen maken, helemaal in Engelse stijl natuurlijk. Zo werd dit de norm voor andere Europese koningshuizen en adellijke families. Toch duurde het na 1901 nog zeker zo’n 50 jaar voordat de bruidstaart echt ingeburgerd raakte. Vanaf de jaren ’90 werd de klassieke Engelse bruidstaart echt meer de norm.

Het ‘aansnij-moment’ staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid. Het eerste stuk taart is volgens de traditie voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt.

Lisette: “Een traditie die je nog veel terug ziet is het invriezen van de bovenste laag. Deze traditie is al heel oud en wordt tegenwoordig nog steeds toegepast. Het ingevroren deel wordt bijvoorbeeld bij het eerste huwelijksjubileum opgegeten of als het eerste kindje wordt geboren. Op deze manier zou er een symbolische, maar ook een emotionele verbinding ontstaan tussen de huwelijksdag en deze andere bijzondere gebeurtenis.”

Tips van Lisette

Tip 1: De smaak van de bruidstaart is, naast het uiterlijk, ook erg belangrijk. Bedenk en proef wat jullie lekker vinden.

Tip 2: Kies een bruidstaart die past bij hoe jullie bruiloft eruitziet. Wanneer de taart helemaal klopt met de aankleding van de dag is dat perfect! Denk hierbij aan kleuren, bloemen, thema of jullie kleding.

Tip 3: Ga vooral uit van hetgeen dichtbij jullie staat. De bruidstaart moet aansluiten bij hoe jullie zijn. Zo kan een taart juist heel rustig en strak zijn of juist helemaal over de top.

Kijk voor meer tradities ook eens op ons blog Trouwtradities.

Bruidstaart Lisette's taarten aan de slag

Sweettable in plaats van een bruidstaart

Wij zagen ze al een aantal keren in De Kruimel; de ‘sweet-table’ in plaats van een bruidstaart. Het is een buffet van zoetigheden met (bruids)taartjes, chocolade, bijzondere koekjes en petit-fourtjes bijvoorbeeld. Het ziet er niet alleen prachtig uit het smaakt ook nog een verrukkelijk! Bakkerij Job uit Gieten kan een geweldige ‘sweet-table’ voor jullie maken, zoals je kan zien op de foto’s hiernaast.

Je kunt de tafel mooi versieren en aankleden. Helemaal in de sfeer en kleuren van jullie bruiloft.

Open dag bij De Kruimel

Een aantal keren per jaar organiseert De Kruimel een open dag. De perfecte gelegenheid voor aanstaande bruidsparen om een kijkje te komen nemen en onze mogelijkheden te bekijken. Op deze dagen zijn er ook een aantal leveranciers aanwezig, waaronder Lisette. Je kunt kennis met haar maken en kan je laten zien en proeven wat ze kan. Volg ons op Facebook om op de hoogte te worden gehouden van de eerst volgende open dag.

De kruimel open dag

Volg ons op facebook als je op de hoogte wil blijven van nieuws en interessante informatie over trouwen. Je kunt meer zien van wat Lisette gemaakt heeft op haar website en facebookpagina.

Deel dit artikel