gemeenschap van goederen versus huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen in 2018
22 augustus 2017
wat kost een bruiloft bruidspaar
Wat kost een bruiloft? En hoe kun je slim (be)sparen?
5 september 2017

Deel dit artikel

image_pdfDownload PDFimage_printPrint Pagina

Bruiloften kennen prachtige tradities. Sommige trouwtradities vinden we heel vanzelfsprekend maar wat is de betekenis er eigenlijk van? Er komen ook tradities overgewaaid uit andere tijden en landen en er worden nieuwe tradities geboren. Welke trouwtradities voor jullie van waarde zijn bepaal je zelf. Misschien wil je helemaal geen tradities voortzetten en wil je het helemaal anders. Bij De Kruimel kan het allemaal. Maar er zit meer symboliek in bijvoorbeeld het dragen van de ringen en aansnijden van de taart dan je zou verwachten. We hebben een lijst met de mooiste trouwtradities voor je samengesteld.

DE 14 MOOISTE TROUWTRADITIES

1 – Rijst gooien

Wanneer het kersverse bruidspaar na afloop van de ceremonie vertrekt, gooien de aanwezigen rijst over hen heen. Tegenwoordig zie je ook wel dat er bellenblaas of wedding wands gebruikt worden.

Betekenis: Met deze trouwtraditie uit het Verre Oosten wensen de bruiloftsgasten het bruidspaar veel voorspoed, vruchtbaarheid en het ‘ontbreken van gebrek’ toe.

2 – Over de drempel

De bruidegom draagt zijn kersverse bruid over de drempel van hun huis of bruidssuite.

Betekenis: Vroeger geloofde men dat de bruid boze geesten met zich mee bracht. Door haar over de drempel te tillen werden de demonen op een dwaalspoor gezet.

trouwtradities drempel

3 – Taart aansnijden

Jullie snijden samen de bruidstaart aan, zijn hand over de jouwe. Daarna voeren jullie elkaar de eerste hap.

Betekenis: De bruid houdt het mes vast en de bruidegom legt zijn hand er overheen. Dit staat symbool voor verbondenheid en de belofte voor elkaar te zorgen.

trouwtradities diamant

4 – Trouwring

De trouwring staat bol van de symboliek. De diamant is de meest gebruikte edelsteen om een trouwring mee te decoreren. Maar ook de vinger waar je de trouwring draagt heeft een betekenis.

Betekenis: De diamant staat voor onschuld en is het symbool van liefde en moed. De oude Grieken geloofden dat diamanten splinters waren van sterren die op de aarde waren gevallen.

5 – Bruidegomspijp

Deze oudhollandse trouwtraditie komt uit de zeventiende eeuw. Kort na de trouwplechtigheid steekt de bruid een pijp of een sigaar op en geeft deze aan haar bruidegom.

Betekenis: De pijp werd gemaakt van klei en was hierdoor breekbaar. Als hij zou breken zou het huwelijk geen stand houden. Het roken van de pijp staat symbool voor het huwelijkse genot.

6 – Weggeven

Het moment dat de bruid aan de arm van haar vader binnen komt lopen en ‘weggegeven wordt’ aan de bruidegom is voor veel bruidsparen een emotioneel moment.

Betekenis: Vroeger werd de bruid daadwerkelijk weggegeven aan de familie van de bruidegom. Nu staat het symbool voor de zegen over jullie huwelijk en het loslaten van het ouderlijk huis.

7 – Schoenenzolen

De bruid schrijft voor de bruiloft de namen van haar ongetrouwde vriendinnen onderop haar schoenzolen.

Betekenis: De naam van diegene die aan het einde van het feest nog het beste te lezen is, is de volgende bruid.

8 – Kousenband

De kousenband is vaak onderdeel van trouwtraditie 12: Something …. Tijdens het feest haalt de kersverse bruidegom de kousenband van je been en gooit deze tussen de vrijgezelle mannen.

Betekenis: De man die de kousenband vangt is de volgende die trouwt. Misschien wel met de vrijgezelle dame die het boeket heeft gevangen…

trouwtradities kousenband

9 – Cent in je schoen

Volgens een Engelse traditie draag je een muntje in je linkerschoen. Maar veel bruiden laten het muntje in hun jurk naaien. Een stuk comfortabeler!

Betekenis: Het muntje brengt geluk en beschermt je tegen geldzorgen.

Trouwtradities boeket gooien

10 – Boeket gooien

De bruid gooit haar bruidsboeket richting de vrijgezelle dames van het feestgezelschap. Tip: laat een extra boeketje maken om mee te gooien. Dan kun je bruidsboeket bewaren.

Betekenis: De dame die het bruidsboeket vangt is de volgende die in het huwelijksbootje stapt.

trouwtradities_witte_duiven

11 – Witte duiven

Na de ceremonie laten jullie samen twee witte duiven los. Ze vliegen samen uit jullie handen de lucht in. Super romantisch en een prachtig gezicht.

Betekenis: De witte duiven staan voor zuiverheid, vrede en geluk. Het loslaten staat symbool voor eeuwige trouw. Ze vliegen namelijk samen dezelfde kant op.

12 – Something …

“Something old, something new, something borrowed, something blue…” is een hele bekende, van oorsprong Engelse, traditie. Deze traditie is inmiddels helemaal ingeburgerd in Nederland. Op de huwelijksdag draagt de bruid vier bijzondere dingen bij zich.

Betekenis: Het oude staat symbool voor je ‘oude leven’ en het nieuwe voor je ‘nieuwe leven’ als getrouwde vrouw. Het geleende item van een gelukkig getrouwde vriendin of familielid brengt je een toekomst vol weelde. En de kleur blauw staat symbool voor bescheidenheid en trouw.

13 – Geheime jurk

Veel bruidsparen houden zich aan de traditie om de trouwjurk tot de huwelijksdag geheim te houden voor de bruidegom. Lees hier meer over de betekenis van de witte trouwjurk.

Betekenis: Vroeger dacht men dat het ongeluk bracht wanneer de bruidegom voor de huwelijksdag de trouwjurk zag.

14 – Bruidssuikers

Aan het eind van het feest geef je je gasten een bedankje. Dat kan van alles zijn, maar de traditionele bruidssuikers zijn weer helemaal trending. Kijk hier voor meer trouwtrends.

Betekenis: Je geeft 5 bruidssuikers in een mooie verpakking aan elke gast. De vijf snoepjes staan symbool voor: geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid.

trouwtradities bruidssuikers wit

Natuurlijk zijn er nog veel meer trouwtradities te noemen. Zeker als je ook kijkt naar andere culturen en windstreken. De symboliek achter de tradities is prachtig en heeft vaak een eeuwenoude oorsprong. Veel bruidsparen vinden het mooi om wat van deze trouwtradities op hun huwelijksdag terug te laten komen en geven er vaak hun eigen moderne twist aan.

Lees ook eens ons blog 11 Trouwtrends 2017 om meer te weten te komen over de trends op trouwgebied.

Volg ons op facebook om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in De Kruimel.

Deel dit artikel