Checklist bruiloft: 90 tips voor het plannen van je bruiloft
4 augustus 2017
gemeenschap van goederen versus huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen in 2018
22 augustus 2017

Deel dit artikel

image_pdfDownload PDFimage_printPrint Pagina

Op de mooiste dag van je leven wil je natuurlijk het stralende middelpunt zijn. Jij en je trouwjurk zijn de eye-catchers van de dag. Maar wat zijn de trends in bruidsmode en waar komt onze voorkeur voor een witte trouwjurk nu eigenlijk vandaag? We zochten het voor je uit.

De Trouwjurk

De oude Grieken trouwden al in een speciaal gewaad. De trouwjurk bestond uit een witte doek die met twee gespen werd vast gemaakt. De kleur wit stond symbool voor vreugde en beschermde tegelijk tegen de zon. En hoe groter de gespen hoe rijker je was.

trouwjurk sisi

De trouwjurk van Keizerin Sisi

Een bekende bruid die haar stempel op de bruidsmode heeft gedrukt is Sisi. Ze trouwde in 1854 met de keizer van Oostenrijk, Franz Joseph I, in een droomjurk van witte zijde met een lange sluier van kant. Vanaf die tijd probeerde elke bruid die het zich kon veroorloven haar voorbeeld te volgen. Maar de jurk maar 1 dag dragen was alleen voor de royalty aan de orde. De ‘gewone’ bruiden droegen hun trouwjurk gedurende een jaar lang bij officiële gelegenheden. Veel bruiden kozen in die tijd voor een zwarte trouwjurk.

De bruidsmode volgt eigenlijk de modetrends van de tijd. Van wijde hoepelrokken en strakke lijfjes (en korsetten!) of een strakke rok en een hooggesloten hals in de 19e eeuw. Tot de on-getailleerde trouwjurken in de jaren 1920.

Sinaasappelbloesem

Halverwege de 19e eeuw kwam de sluier in de (bruids)mode. Het stond –en staat nog steeds- symbool voor maagdelijkheid en onschuld. Over de sluier droeg de bruid een diadeem die was versierd met bloemen, parels en linten. Deze bijzondere diadeem stond symbool voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Later werd deze diadeem vervangen voor sinaasappelbloesem. De sinaasappelboom bloeit en draagt vrucht tegelijk, een prachtige symboliek voor het huwelijk.

Trouwjurken – 7 trends voor het voorjaar 2018

  1. Kleur: een zwarte jurk of zwarte accenten, zachtblauw of een kleur die past bij je festivalbruiloft zoals okergeel of een andere aarde tint.
  2. Korte rok: op de knie of erboven. De kortere rok is helemaal hot. Ook de asymmetrische roklijn is een trend; van voren kort en van achteren lang. Een prachtig speels effect met een klassieke touch. Een ‘afneembare’ rok zorgt voor een perfecte combinatie van een ceremoniële- en een feest-jurk.
  3. Cape: een korte of een lange cape is een duidelijke trend voor volgend voorjaar. Met of zonder capuchon, van doorschijnende stof of juist een dikke kant. Alles kan met deze trend.
  4. Neklijn: De hoge neklijn is weer helemaal terug van weggeweest. Maar ook de off-shoulder jurken zijn ruim vertegenwoordigd op de catwalks.
  5. Broek: Een hele spannende trend is het dragen van een broek met een top. Ben je geen jurk-type dan is dit misschien de oplossing voor jou. Je bent helemaal trending is je prachtige bruidspak.
  6. Structuur: Zwaar kant en geborduurde bloemen op je jurk of sluier is een duidelijk trend die te zien was op de catwalk van de bruidsmodeshows. Bloemborduursels in kleur op een witte jurk wordt ook steeds meer gezien.
  7. Lage en bewerkte rug: Een laag uitgesneden rug met een prachtige kanten rand of bewerking is heel sexy en tegelijk heel charmant. Deze trend sluit aan bij de trouwtrend om een festival bruiloft of een vintage bruiloft te organiseren.

Trouwjurk van een ton

Koningin Maxima liet haar trouwjurk ontwerpen door Valentino. Deze koninklijke-trouwjurk had een waarde van ongeveer €100.000. Een eigen trouwjurk laten ontwerpen zal voor de meeste bruiden niet haalbaar zijn. Alhoewel er zelfstandige kleermaaksters zijn die deze dienst aanbieden. Je kan ook kiezen voor een jurk van een boetiek of shop. Zij laten de jurk helemaal op jouw lichaam (ver)maken zodat hij zit als gegoten. En natuurlijk kun je gebruik maken van hun bergen kennis op het gebied van trouwjurken en bruidsmode. Je wilt tenslotte niet alleen de jurk die je hart sneller doet kloppen. Het moet ook nog eens die trouwjurk zijn waar je je lekker in voelt en die je pluspunten benadrukt.

Trouwjurk inspiratie

Een goede plek om inspiratie op de doen voor je trouwjurk is natuurlijk online. Dan kun je uren op Pinterest scrollen of op legio bruids-sites gaan kijken. Maar bij het (bijna) belangrijkste item van jullie grote dag wil je ook voelen en zien hoe de stof aanvoelt en beweegt. Daarom is het een goed idee te gaan kijken en voelen. Om nu van shop naar shop te hoppen kan heel gezellig zijn. Maar je kunt ook samen of met vriendinnen naar een bruidsbeurs gaan. Daar vind je niet alleen veel trouwjurken maar ook tal van andere inspiratie voor jullie bruiloft. Kijk ook eens op bijvoorbeeld assepoester.com voor ‘niet-truttige’ trouwjurken, echt een aanrader!

Waar moet je heen?

17 & 18 november 2018, Groningen: Bruidsplaza is de grootste bruidsbeurs van Groningen. Kijk voor meer info op www.bruidsplazagroningen.nl

24 maart 2019, Assen: Een unieke bruidsbeurs met inspiratiesessies van trouwprofessionals. Kijk voor meer informatie op www.wishesandweddings.nl

Trouwen bij De Kruimel

Kijk voor meer trouwtrends of een festival bruiloft eens op onze site. Hier vind je ook een handige checklist voor je bruiloft.

Wanneer je ons volgt op facebook zie je de meest prachtige jurken voorbijkomen in De Kruimel en houden we je op de hoogte van nieuws en weetjes.

Deel dit artikel