Herfstbruiloft: 7 redenen om te trouwen in de herfst
16 november 2017
Bruidsfotografie: 9 tips voor een prachtige bruidsreportage
15 december 2017

Deel dit artikel

image_pdfDownload PDFimage_printPrint Pagina

De openingsdans is voor veel bruidsparen een spannend moment op hun bruiloft. Alle ogen zijn op jullie gericht en je wilt goed ‘uit de verf komen’. Je kunt het traditioneel aanpakken en romantisch met elkaar schuifelen op een mooi nummer. Maar er zijn ook steeds meer bruidsparen die uitpakken en hun gasten verrassen met een originele openingsdans. Maar hoe pak je dat aan? En waar kun je eventueel hulp krijgen? Wat zijn voorbeelden van een leuke dans? En welk nummer kies je voor je openingsdans?

Openingsdansen

Of je nu een ervaren of een onervaren danser bent. Van je openingsdans is met een beetje moeite echt iets bijzonders te maken. Wanneer je weinig ervaring hebt doe je er goed aan te kiezen voor een openingsdans die gemakkelijk is te leren, zoals bijvoorbeeld de Engelse Wals. Wanneer je wat ervaring op de dansvloer hebt kun je een wat ambitieuzer plan trekken en gaan voor een passionele Salsa of Tango bijvoorbeeld.

De klassieke dansen die zeer geschikt zijn voor een openingsdans zijn:

 • Engelse wals
 • Chachacha
 • Foxtrot
 • Rumba
 • Salsa
 • Tango

Op youtube kun je prachtige filmpjes vinden van deze dansen. Dan kun je je meteen een beeld vormen van hoe jij en je kersverse echtgenoot/echtgenote straks op de dansvloer staan.

Openingsdans Mark en Marjan

Openingsdans nummer

Welk nummer kies je voor jullie openingsdans? Of kies je voor meerdere nummers of een medley?Belangrijk is dat het nummer bij jullie past, een bijzondere betekenis (voor jullie) heeft of gewoon helemaal past bij jullie en jullie dag.

Het helpt als het openingsnummer een ritme heeft waar je gemakkelijk op kunt bewegen. Je kunt ook kiezen voor een medley met verrassende choreografie. Begin bijvoorbeeld met een zoet en rustig nummer en ga dan over op een up-tempo nummer en sta samen te swingen op de dansvloer. Met of zonder ingestudeerde passen maak je er zo echt een feestje van. Geheid dat je, na zo’n swingende openingsdans, de dansvloer zo vol hebt! Let the party begin!

Openingsdans Wouter en Suzanne

Originele openingsdans

Is een klassieke openingsdans niet wat bij jullie past? Zijn jullie wat losser (in de heupen)? Dan kun je natuurlijk ook een eigen choreografie bedenken op een mooi nummer. Of je bereidt, in het diepste geheim, een flashmob voor met een paar familieleden of vrienden. Geheid dat dat voor hilariteit en enthousiasme onder je gasten zorgt. Ook voor bruidsparen met (kleine) kinderen is dit erg geschikt omdat de kinderen ook een leuke rol kunnen krijgen bij de openingsdans. Een leuke manier om hen te betrekken bij dit moment.

Heb je moeite met het bedenken van een choreografie of misschien wel het uitkiezen van een geschikt nummer? Zoek dan hulp bij een dansschool in de buurt. Zij kunnen je helpen van jullie openingsdans een onvergetelijk mooi moment te maken.

Natuurlijk vergt het wat oefening voorafgaand aan jullie mooie dag. Maar het is meteen een fijn moment met z’n tweeën. Met hopelijk een hoop voorpret en uiteindelijk een openingsdans die iedereen verrast.

Tips voor een geweldige openingsdans

 • Goede voorbereiding is het halve werk
 • Schakel hulp in van een dansschool
 • Kies een nummer dat emotionele waarde heeft of goed voelt
 • Kijk elkaar aan en … geniet!
 • Een rechte rug en schouders naar achteren zorgt voor een zelfverzekerde uitstraling
 • Gewoon doorgaan, ook al maak je een foutje
 • Blijf lachen en veel plezier!

Dansschool

Zoek je hulp voor je choreografie of het kiezen van je nummer? Dan ben je bij een dansschool in de buurt aan het juiste adres. Zij zorgen er samen met jullie voor dat jullie het stralende middelpunt van de dansvloer zijn. Een dansschool kan je helpen met het kiezen van een geschikt nummer en ze maken een bijpassende choreografie. Zodat jullie jullie vol vertrouwen en met veel plezier jullie openingsdans kunnen laten zien op jullie bruiloft. Je zorgt er niet alleen voor dat het een feest wordt om nooit te vergeten maar het is ook nog eens super-leuk om hier samen mee bezig te zijn.

openingsdans Esther en Jeroen

Na de openingsdans is het feest!

Nadat jullie je openingsdans hebben laten zien is het aan de gasten om zich bij jullie te voegen op de dansvloer. Het feest kan beginnen!

Bespreek van te voren met de DJ of de band wat jullie muzieksmaak is of wat jullie graag willen horen. Maar laat ook ruimte voor eigen inbreng. Vaak weten deze ‘rotten in het vak’ heel goed hoe ze de dansvloer vol moeten krijgen. Wij kunnen je ook helpen met het vinden van een goede DJ.

En dat is toch heerlijk… Na zo’n prachtige dag de dansvloer vol met je familie en vrienden.

Openingsdans Martijn en Nathalie

Openingsdans bij De Kruimel

Rik en Eline trouwden op 16 september 2016 en Tafelzout Videoproducties maakte een film van hun bruiloft die je hiernaast kan zien. Het bruidspaar danste een prachtige openingsdans (begint bij 1:48 m). Stijlvol, feestelijk en vol liefde!

Dansen bij De Kruimel

Vanaf 2018 hebben we bij De Kruimel een eigen DJ set voorzien van de nieuwste apparatuur en verlichting, helemaal aangepast op onze locatie. We kunnen jullie daarnaast ook voorzien van een ervaren DJ. Kijk op onze website voor meer informatie.

Volg ons op facebook om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

Deel dit artikel