Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen in 2018

gemeenschap van goederen versus huwelijkse voorwaarden

Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen, of onder huwelijkse voorwaarden. Vooral bij een scheiding of bij overlijden maakt het veel uit wat je afspreekt en vastlegt. Het is niet een romantisch onderwerp om over te praten met elkaar. Maar wel een belangrijk onderwerp. Daarnaast verandert per 1 januari 2018 het trouwen in gemeenschap van goederen. We zochten de voor en nadelen van de twee verschillende juridische vormen voor je uit.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen worden alle bezittingen van jullie gezamenlijk. Met huwelijkse voorwaarden maak je afspraken over wat van jullie samen wordt en wat niet. Bij een scheiding is dat van belang. Als je bijvoorbeeld hebt afgesproken dat de bezittingen van voor jullie huwelijk van jullie zelf blijven dan hoef je die niet te verdelen.. Als je veel vermogen hebt kan het juist nadelig zijn om zo’n afspraak te maken. De achterblijvende partner is dan nog geen ‘eigenaar’ van het vermogen en zal hierover dan meer erfbelasting moeten betalen. Het is dus nog niet zo’n gemakkelijk keuze.

Uit grootmoeders tijd

Nu is het voor onze generatie vanzelfsprekend dat beide echtgenoten gelijke rechten hebben als het gaat over het `bestuur` van de gemeenschap van goederen, dus over het nemen van beslissingen, het uitgeven van geld en het sluiten van contracten. De generatie van onze grootouders en ouders weet dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend was. Tot 1956 werd een vrouw door te trouwen `handelingsonbekwaam`. Haar handtekening had geen enkele waarde. Alleen de man kon rechtsgeldig contracten sluiten.
En tot 1984 vermeldde het burgerlijk wetboek dat, bij onenigheid over ouderlijke macht of de plaats van samenwoning, de stem van de man beslissend was. De Hervormde Kerk liet in 1952 al weten dat de opvatting `de vrouw is de mindere van de man` een misverstand moest zijn. Maar toch duurde het nog jaren voordat ook de politiek dit goed vastlegde.

Trouwen in gemeenschap van goederen in 2018

Nu is het nog zo dat je automatisch trouwt in gemeenschap van goederen (tenzij je bij de notaris de huwelijkse voorwaarden vast legt). Dat verandert in 2018. Dan is het uitgangspunt dat alle schulden en bezittingen van voor jullie huwelijk van jullie zelf blijven. Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen. Maar het biedt nog niet diezelfde bescherming of strikte verdeling als de huwelijkse voorwaarden. Als je in 2018 volledig in gemeenschap van goederen wilt trouwen kun je dit bij de notaris regelen.

Schulden

Als je trouwt in gemeenschap van goederen worden ook schulden van jullie beiden. Dit betekent dat schuldeisers bij jou aan kunnen kloppen voor de schulden van je partner. Dit geldt voor nieuwe schulden maar ook voor schulden van voor jullie huwelijk. Dit kun je voorkomen door te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dan blijven de schulden gescheiden.

Erfenissen

Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is een erfenis of een gift die je krijgt in principe van jullie gezamenlijk. Tenzij diegene die je een erfenis nalaat in het testament opneemt dat deze alleen voor jou is. Met huwelijkse voorwaarden voorkom je dat een erfenis of gift van jullie samen wordt.

Huwelijkse Voorwaarden: 6 belangrijkste voordelen

  • Afspraken maken op maat, je kunt het zo afspreken zoals jullie willen
  • Bescherming tegen schuldeisers van je partner (oude of nieuwe schulden)
  • Bescherming wanneer een van jullie beiden een eigen onderneming heeft
  • Erfenis: Familievermogen blijft in de familie
  • Vermogen van overleden eerste partner blijft bij de kinderen uit dat huwelijk
  • Helderheid en duidelijkheid in tijden van scheiding

Huwelijkse voorwaarden: 4 belangrijkste nadelen

  • Notariskosten voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden
  • Wijzigen van huwelijkse voorwaarden vaak op den duur noodzakelijk. Dit brengt kosten met zich mee.
  • Administratie/boekhouding noodzakelijk bij bepaalde vormen van huwelijkse voorwaarden
  • Wanneer partners tijdens de huwelijkse voorwaarden niet juist naleven kan dit de ander ernstig benadelen

Huwelijkse voorwaarden vastleggen bij de notaris

De notaristarieven zijn sinds 1999 vrijgegeven. Dat betekent dat er sinds die tijd erg veel verschil is ontstaan in de tarieven van een notaris. Vaak rekent een notaris voor een eerste adviesgesprek een heel laag (of soms geen) tarief. Je doet er dus goed aan om eerst advies in te winnen. Je kunt tarieven vergelijken op bijvoorbeeld degoedkoopstenotaris.nl of notaristarieven.nl. Let er daarbij wel op dat de goedkoopste niet vanzelfsprekend de beste keuze is. Selecteer bijvoorbeeld een drietal en vraag wat je krijgt voor dat bedrag en hoe zij te werk gaan. En maak dan een keuze.Wanneer je gaat trouwen is het verstandig een goede afweging te maken voor de juridische vorm van jullie huwelijk; in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Zorg voor een goede mix tussen wat goed voelt en wat verstandig is. Het huwelijk is het contract der contracten en vraagt om een overwogen keuze. Denk na over hoe jullie dingen geregeld willen hebben in vervelende situaties zoals een scheiding of een overlijden. Dingen waar je nu helemaal niet bij wilt stilstaan. Maar mocht het zich voordoen, dan zal je blij zijn dat je het goed geregeld hebt met z’n tweeën. Gauw regelen, afvinken en door… zie onze bruiloft checklist voor een overzicht van alles wat je voor je huwelijk kunt regelen.